5 timanttista vinkkiä tehokkaaseen etätyöskentelyyn

Etäiletkö sinäkin tällä hetkellä? Vallitseva maailmantilanne on viime viikkoina pakottanut meidät toimistoympäristöön tottuneet työläiset siirtymään kotikonttoreille hoitamaan päivittäisiä velvollisuuksiamme. Tämän hetkisen tiedon valossa etätyön ihanuudesta tulemme nauttimaan vielä useita viikkoja, mahdollisesti pidempäänkin. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen – kokosimme sinulle 5 parasta vinkkiä, joiden avulla otat ilon irti etätyöstä. Kunhan puitteet ja metodit ovat kunnossa, etäily voi olla tehokasta, palkitsevaa ja jopa nautinnollista.

1. Tee itsellesi tilaa

Miten löytää rauhallinen ja miellyttävä paikka työskennellä omasta kodista, jossa parhaimmillaan myös puoliso hoitaa omia töitään ja lapset pyörivät jaloissa? Jos erillistä työhuonetta ei ole saatavilla, tilasuunnitteluun tarvitaan luovuutta. Voisiko esimerkiksi makuuhuoneesta, parvekkeesta tai taloyhtiön virkistystiloista kehitellä väliaikaisen työtilan? Jos eristäytyminen ei ole mahdollista, satsaa hyviin vastamelukuulokkeisiin.

2. Yhteydet ja kommunikaatio kuntoon

Jotta työskentely etänä sujuu jouhevasti, on tärkeää, että yhteydet toimivat moitteettomasti. Jos työskentelysi vaatii runsaasti suurien tiedostojen latailua ja käsittelyä, varmista, että nettisi on riittävän nopea. Työporukan kesken on hyvä sopia myös yhteiset kommunikaatiokanavat: asiakasyhteydet meilitse, akuutit asiat työkavereiden kanssa Slackissa ja palaverit Skypessä. Etätöissä kommunikaation rooli korostuu – älä siis pelkää avata sanaista arkkuasi, mikäli olet vähänkin epävarma tai kaipaat kollegoidesi tukea.

3. Huolehdi ergonomiasta

Sänky ja sohva sopivat Netflixin tiirailuun ja lueskeluun – eivät tehokkaaseen työskentelyyn. Panosta siis hyvään työtuoliin, vaikka se ei täydellisesti istuisikaan kotisi sisustukseen. Huolehdi myös, että tietokoneesi näyttö on sopivalla korkeudella. Näytön tulisi olla noin käsivarren mitan päässä vartalosta ja tietokoneen yläreunan hieman silmien alapuolella. Huonoin mahdollinen valinta on työskennellä niin, että läppäri on sylissäsi. Läppärin saat kotona säädettyä oikealle korkeudelle, kun kasaat sen alle muutaman paksumman kirjan.

4. Pidä kiinni rutiineista

Koti on pullollaan ärsykkeitä, joita normaalissa toimistoympäristössä ei ole. Huomio kiinnittyy helposti puhelimeen, televisioon tai siivousta kaipaavaan keittiöön. Kehitä itsellesi selkeät työajat ja -rutiinit myös kotikonttorilla. Aloita ja päätä päivä aina tiettyyn kellonaikaan. Vaikka olet kotiympäristössä, älä keskeytä työpäivääsi ruoanlaitolla, nettiartikkelien selailulla tai vastaamalla ystäviesi hervottomiin WhatsApp-viesteihin.

5. Muista tauot ja riittävä lepo

Kotona on helppo uppoutua keskittymistä vaativiin tehtäviin ja tehokkaaseen työmoodiin moniksi tunneiksi kerrallaan. Hyviin etätyöskentelyn rutiineihin kuuluvat myös riittävät lounas- ja kahvitauot. Esimerkiksi pieni happihyppely kesken päivän virkistää ja tuo uutta boostia työtehoon. Kotona on myös helppo jämähtää töiden pariin ja unohtaa normaali työpäivän pituus. Pidä työtehosi terävänä, äläkä venytä päivääsi ylitöiden puolelle. Aina ei myöskään tarvitse olla tavoitettavissa – on täysin ok olla vastaamatta iltaisin puhelimeen ilmestyviin sähköpostiviesteihin ja työtekstareihin.