Salibandyliigasta F-Liigaan – Strategiatyö uudistuksen taustalla

 

LÄHTÖKOHTA

Salibandyliigan brändi jäi historiankirjoihin 20.5.2020, kun Republicin SSBL Salibandy Oy:lle toteuttama brändityö toi salibandyn miesten ja naisten pääsarjoille uuden yhteisen tarinan, ilmeen ja nimen. Entisen Salibandyliigan nimi oli toiminut vuodesta 1994 alkaen. Tarve uudistukselle syntyi, kun Republicin ja miesten liigan yhteistyössä tehty kaupallisen kasvun strategia valmistui keväällä 2019.

Brändityötä varten koottiin niin kutsuttu brändityöryhmä, jossa oli mukana seurojen edustajia, lajipersoonia sekä ulkopuolisia asiantuntijoita. Työryhmä tapasi ensimmäisen kerran alkusyksyllä 2019 ja jo ensimmäisestä päivästä alkaen uudelle brändille nousi muutama selkeä, strategian mukainen vaatimus. Miesten ja naisten liigat tulisivat olla saman brändin alla, brändin tulee toimia sekä Suomessa että kansainvälisillä markkinoilla, sen täytyy erottua Salibandyliiton yleisestä ilmeestä, houkutella uusia kiinnostuneita ihmisiä lajin pariin ja sen täytyy sopia tähän päivään ja myös kestää aikaa. Lisäksi tärkeäksi elementiksi nousi se, että lajiväki ja ihmiset saadaan uskomaan yhteiseen tarinaan.

TOTEUTUS

Fläppitaululla, keskusteluissa ja kyselylomakkeissa pyöri lähes sata erilaista nimivaihtoehtoa. Lopulta F-liiga tuntui oikealta ja vastasi niitä tavoitteita, joita olimme strategiatyölle asettaneet.

Uuden nimen f-kirjainta pystytään hyödyntämään monipuolisesti markkinoinnissa ja viestinnässä ilmiselvistä ”hassutteluista” aina lajin imagoa vahvistaviin mielikuviin, kuten floorball, Finland, fast, first ja niin edelleen. F-liiga erottuu nimenä ja se mahdollistaa viestinnän saman brändin alla kaikilla kielillä, koska liiga-sana ymmärretään kääntämättäkin.

Visuaalisesta ilmeestä haluttiin luoda erottuva ja nykyaikainen. F-liigan logossa päädyttiin selkeään vaakunamalliin, kun taas logossa esiintyvä muuttohaukka kuvastaa pelin nopeutta. Väreiltä ja eri elementeiltä kaivattiin toimivuutta ja selkeyttä – kultainen väri viittaa urheilupiireissä menestymiseen, ja musta sekä valkoinen väri jättävät tilaa 30 seuran omille väreille.

Viime syksynä aloitettu brändityö saatiin maaliin tänä keväänä ja se julkaistiin toukokuussa. Julkaisun yhteydessä päätimme luottaa ansaittuun mediaan, koska urheilu-uutisissa oli koronaepidemian takia puutetta ajankohtaisista aiheista. Tämä kannatti, sillä brändiuudistus ylitti uutiskynnyksen kaikissa päämedioissa ilman ainuttakaan mainoseuroa. Lanseerauspäivän kumulatiivinen tavoittavuus oli yli 40 miljoonaa kontaktia. Myös lajin kansainväliset mediat nostivat uuden brändin esiin. Iso muutos aiheutti osaltaan myös kritiikkiä, mutta vastaanotto oli suurilta osin myönteinen ja innostunut.

 

TAVOITTEET

Lajinsa ykköstuotteeksi

F-liiga on siitä harvinaisessa asemassa kotimaisessa palloilukentässä, että sillä on (pesäpallon lisäksi) mahdollisuus olla maailmankin mittakaavassa lajin ykkössarja, mihin parhaat pelaajat haluavat tulla tulevaisuudessa pelaamaan ja lajista kiinnostuneet katsojat kohdistavat kiinnostuksensa. Paikallinen, seurojen ja liigan kehittäminen on joka päiväistä työtä ja siihen täytyy luonnollisesti keskittyä, mutta kansainvälinen näkökulma ja mahdollisuus on niin kiinnostava, että brändin täytyy kääntää sekin kortti kunnolla. Laadukas liigatuote tuo seuroille lisäarvoa, ja kehittyvät seurabrändit, laadukas sisällöntuotanta ja mediatuote sekä kehittyvät ja nykyistä enemmän kiinnostavat ottelutapahtumat tukevat F-liigan kaupallisen kasvun tavoitteita.