Sinivalkoinen päivä huipensi sukupolvien unelman

LÄHTÖKOHTA

Republic sai kunnian toimia Palloliiton kumppanina miesten jalkapallon EM-kisojen suunnittelussa. Tavoitteena oli löytää markkinointiin konsepti, joka nostaisi kisahuumaa vielä asteen ylemmäs ja tekisi Suomea tunnetuksi myös muun Euroopan silmissä. Kokonaisuuden suunnittelussa haluttiin kuulla erilaisia mielipiteitä, joten sitä lähdettiin toteuttamaan yhteisten muotoilupajojen kautta. Näin saatiin mukaan laajasti Palloliiton työntekijöitä sekä eri taustaisia faneja.

Suunnittelu oli innostavaa, kun hyvin erilaisista taustoista tulevat ihmiset kokoontuivat yhteen miettimään edessä olevia kisoja ja niiden mahdollisuuksia. Rakentui useita luovia ideoita, joita osaa Palloliitto pystyy mahdollisesti hyödyntämään myös myöhemmin.

LUOVA KONSEPTI

Kesän 2021 kampanjan osalta keskeiseksi nousi havainto, että suomalaiset pelikentät ovat aiemmissa arvokisoissa aina täyttyneet muiden maiden pelipaidoista. Suomalaiset ovat joutuneet valitsemaan suosikkipelaajansa mm. Englannin, Ranskan, Espanjan tai Italian riveistä. Nyt vihdoin oli aika, jolloin kannatuspaidan väri vaihtuisi Suomen sinivalkoiseen.

Tästä hyvin konkreettisesta oivalluksesta syntyi Sinivalkoinen päivä. Tiesimme, että moni pukeutuu joka tapauksessa Huuhkajien paitaan tai huiviin, mutta halusimme laajentaa hetkeä sellaiseksi, että hyvin eri taustaiset ihmiset (ei pelkästään intohimoisimmat futisfanit) pääsevät tarttumaan hetkeen.

Halusimme kannustaa ihmisiä värjäämään koko Suomen sinivalkoiseksi. Idea oli myös sellainen, johon fanien, kumppaneiden tai muiden toimijoiden olisi helppo tarttua. Rajoitusten vuoksi kaikki halukkaat eivät varmasti pääsisi kisapaikalle, joten uskomme, että ihmisillä on entistä suurempi tarve näyttää kannustuksensa myös kotikatsomoilta.

TOTEUTUS JA TULOKSET

Republic toteutti Sinivalkoiselle päivälle ilmeen, joka pohjautui Huuhkajien EM-kisailmeeseen. Sen lisäksi Palloliitto toteutti itse erilaisia sisältöjä päivään liittyen, joista näkyvimpiä olivat varmasti teaser-video ”Sinivalkoinen päivä 12.6.” sekä ”Suomi on valmis Eurooppaan” -video. Näistä jälkimmäinen nousi yhdessä joukkueenjulkistusvideon kanssa yli 100 000 katselun videoksi, mikä rikkoo Palloliiton omia ennätyksiä.

Sinivalkoinen päivä -nimeä käytettiin runsaasti somessa ja se mainittiin (postaukset ja jaot) yhteensä 2633 kertaa Suomen ensimmäisenä pelipäivänä 12.6.2021. Ilahduttavaa oli, että hyvin erilaiset ihmiset ottivat nimen käyttöönsä – Huuhkaja-fanit, tavalliset suomalaiset, entiset pelaajat (mm. Mika Ojala) sekä poliitikot (mm. ministeri Ville Skinnari). Ja mikä parasta, termi lähti elämään myös pelaajien keskuudessa ja mm. Tim Sparv käytti sitä peliin valmistavassa lehdistötilaisuudessa.

Sinivalkoisesta päivästä tuli lopulta ikimuistoinen monella eri tavalla. Markkinoinnin näkökulmasta silloin luotiin onnistuneesti konsepti, jota Palloliitto voi halutessaan käyttää myös muiden arvokisojen yhteydessä – seuraavana naisten EM-kisoissa kesällä 2022.