Irti mielen kahleista – 6+1 oivallusta luovuudesta

Luovuus on jännä juttu. Välillä se pirskahtelee estottomasti. Välillä luovuus piiloutuu itsepäisesti mielen sopukoihin, vaikka sille olisi akuutti tarve. Suurin syy jälkimmäiseen on usein se, että olemme oman mielemme vankeja. Kysymys kuuluukin: miten murtautua mentaalivankilasta ja löytää luovuuden voima?

Uskon, että olemme suurelta osin sellaisia, mitä itsestämme ajattelemme ja mitä muille puhumme. Henry Ford on aikoinaan todennut viisaasti “Whether you think you can or you can’t, you’re right” eli se mitä ajattelemme itsestämme, toteuttaa itsensä. Tehdään siis yhdessä päätös, että luovuus on ihmisyyttä ja osa meitä kaikkia.

Me kaikki olemme varmasti matkan varrella saaneet monia työkaluja ja oppeja, joita luovassa työssä voi hyödyntää. Näiden lisäksi on tärkeää tutkailla itseään, ottaa vastuu omasta luovuudesta, kasvusta ja kehittämisestä. Itselleni on kertynyt reppuun muutamia oivalluksia, jotka auttavat vaalimaan tätä henkilökohtaista ja niin tärkeää asiaa.

 

Vaali uteliaisuutta

Tee töitä eri tavoin, eri kellonaikoina ja eri ihmisten kanssa.
Mieltä ruokkii elämän monipuolisuus ja ihmisten monimuotoisuus.

Ole avoin, rentoudu ja tartu tilaisuuteen

Maailma on täynnä mahdollisuuksia, joita on usein vaikea nähdä, jos jatkuvasti kiirehdit. Mieli alkaa usein toimimaan vasta, kun sinne tulee tyhjää tilaa. Luovuus on kuin arka lintu – se pyrähtää pakoon, jos sitä tavoittelee liian voimallisesti tai väärin keinoin.

Kuuntele, kysele ja perehdy

Ihmiset kertovat sen, mitä he haluavat ja tarvitsevat, jos vaan jaksaa kuunnella. Tietämättömyys on myös siunaus, sillä silloin joutuu perehtymään, paneutumaan ja tekemään töitä löytääkseen uuden näkökulman. Tietämätön on myös hyvä kyseenalaistaja.

Inspiraatiota ei kannata odotella

Raivaa kalenterista tilaa ja aloita rohkeasti – inspiraatio vaatii istumalihaksia ja oivallus sitä, että on ensin käynyt läpi itsestäänselvyydet. Inspiraatio tulee usein silloin, kun olet jo antamassa periksi ja matkalla vessaan tai keittiöön hakemaan välipalaa.

Aina voi kehittää itseään

Kukaan ei tule valmiiksi – ei maailma enkä minä. Kaikkea voi ja kannattaa tehdä, ei vain sitä, missä on hyvä. Epätäydellisyys antaa tilaa kehittymiselle ja samalla opettaa myös suvaitsevaisuutta itseä ja muita kohtaan.
Halu kehittyä ja kehittää vie kohti uutta ja yllättävää niin töissä kuin kotonakin.

Kierrätä vanhaa, lainaa ja yhdistä

Väittäisin, että juuri mikään tässä maailmassa ei ole täysin uutta. Vaikka olisikin niin, täysin uudelle on harvoin oikeasti tilausta. Ihmiset nimittäin pystyvät vastaanottamaan asioita ja viestejä parhaiten, kun niissä on jotain tuttua, kiinnittävät niihin huomiota, kun niissä on jotain yllättävää ja rakastuvat niihin, kun ne koskettavat.

Ja lopuksi, säännöt on tehty rikottaviksi ja teesit kyseenalaistettaviksi. Luovan tuotoksen tulee kuitenkin palkita vastaanottajansa ja edistää lähettäjänsä liiketoimintaa. Strateginen luovuus vastaa aina myös kohderyhmän tarpeisiin – ei suunnittelijan omiin tarpeisiin.

 

Iina Ratinen

Kirjoittaja on Republicin uusi luova johtaja.

 

–––––

REPUBLIC – Focusing on perspectives, not projects