Kriisit ja poikkeustilanteet testaavat aidon luovuuden – kyvyn uudistua, kun aiemmin suunniteltu ei syystä tai toisesta toteudukaan. Luovuuden lisäksi testiin joutuu myös paineensietokyky. Tilanteessa, jossa emme tiedä miten ja milloin tilanne normalisoituu, vaaditaan paitsi oikeita peliliikkeitä myös äärimmäistä kärsivällisyyttä ja venymistä. Kriisi on globaali, se koskettaa aivan uudella tapaa meidän jokaisen arkea toisin kuin esimerkiksi vuosien takaiset tsunamit ja talouskriisit.
Viimeisten viikkojen aikana jylläävä myrsky ja paniikki on kuitenkin osoittanut tyyntymisen merkkejä. Ilmassa on selkeää helpotusta sekä ymmärrystä siitä, miten meidän kaikkien tulisi toimia. Vaikka on monta asiaa, joihin emme edelleenkään voi vaikuttaa, nyt jos koskaan on tekojen eli toiminnan aika. Kriisin selättävät ensimmäisinä ne, joilta löytyy reaktionopeutta sekä ymmärrystä nähdä suurempi kuva. Yksi asia on jo pakosti selvinnyt. Mikäli nyt joutuisimme ottamaan takapakkia lähikuukausina tai vuosien päästä, luulen että me kaikki reagoisimme siihen aivan eri tavoin ja vauhdilla kuin parisen kuukautta sitten.
Recovery = mahdollisuus
Suomessa rajoituksia puretaan jo. Toipuminen pahimmasta kriisiajasta on alkanut – vähintään henkisellä tasolla. Yritykset ovat eri vaiheissa recovery-suunnitelmissaan, osa jopa tahtomattaan. Katsoi tilannetta sitten yrityksen tai yksilön silmin, on pitkälti itsestämme kiinni, miten osaamme hahmottaa mahdollisuudet ja etenkin tarttua niihin.
Nyt kyse ei ole vain kaupallisuudesta tai viranomaispäätöksistä, nyt kyse on kyvystä ymmärtää ja vaikuttaa ihmisiin sekä yrityksiin. Huolehtimisen rinnalle tarvitaan rutkasti rohkeutta. Haluamme tukea toipumisvaihetta, jolla varmistetaan tulevaisuuden hyvinvointi sekä kasvu. Lienee selvää, että brändin tarinan tulee olla vielä erottuvampi, relevantimpi ja innostavampi, jotta tuotteistukset ja uudet palvelut oikeasti syntyvät ja syttyvät. Brändi ja sen teot lähtevät kuitenkin ihmisistä, ilman positiivisuutta emme näe metsää puilta.
Näkemys = empatia
Jos joskus ihmisiä, asiakkaita sekä ilmapiiriä on syytä kuunnella, sen aika on juuri tässä ja nyt. Prioriteetit, asenteet ja arvot ovat epäilemättä joutuneet testiin ihmisen arjessa. Työelämä on ajautunut muutokseen – vain aika näyttää, mitkä huonot ja hyvät muutokset jäävät pysyviksi. Koska luottamuksemme perusasioihin on horjunut, nyt jos koskaan on aika kuunnella ihmisiä, asiakkaita ja ilmapiiriä. Lisäksi meidän tulee ymmärtää, että ihmisten haaveilu on muuttanut muotoaan – elämän pienistä asioista on tullut tärkeämpiä. Nyt niihin voi ja pitää keskittyä.
Esimerkiksi liikematkailu tai maailmanympärysmatka ovat asioita, jotka ovat tuskin kenelläkään tällä hetkellä mielessä. Hetki sitten osa suomalaisista ei saanut matkustaa edes mökeilleen. Perusasioiden ja tekemisen kaipuu on suorastaan yllättänyt meidät. Ihmiset ovat huomanneet, kuinka tärkeää onkaan päästä käymään tutuissa paikoissa ja tavata läheisiä ihmisiä, kuten koulukavereita, työkavereita tai vaikkapa isovanhempia. Matkustaminen kotimaassa on sallittu ja sen tukeminen on arvovalinta myös syksyn jälkeen. Mikä aidosti puhututtaa, auttaa miettimään strategista markkinointia ja sen viestejä. Tyyli, ajoitus ja aitous ratkaisevat kunnon onnistumiset.
Konsepti = me
Yhdessä. Sana, joka korostuu juuri nyt. Jokainen meistä voi vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti Suomi toipuu. Vastuullisen työelämän tekojen ja oman arjen kulutuskäyttäytymisellä on väliä. Tässä kohtaa saamme jo kiittää esimerkiksi ministereitä, toimitusjohtajia, yrittäjiä, työntekijöitä, sairaanhoitajia, opettajia ja perheiden vanhempia. Heistä jokainen on joutunut venymään ja turvannut maamme toimivuuden kriisiaikana. Meidän tehtävänämme on ruokkia hyviä ideoita yhdessä suurten yritysten kanssa, auttaa paikallisia yrityksiä pääsemään takaisin jaloilleen ja samalla itse kokea jotain erityistä. Kun asioita laittaa perspektiiviin, on tärkeä nähdä yhteys tuleviin tekoihin ja kampanjoihin. Irrallisina ne tuskin vaikuttavat riittävästi.
Jalkapallohuuma unohtui ehkä hetkeksi, kun EM-kisat siirtyivät, mutta ’Pukkiparty’ ja usko kytee vahvasti nuorten keskuudessa. Matkustaminen kotimaassa on sallittua tulevanakin kesänä ja sen tukeminen on arvokas valinta myös kriisiajan jälkeen. Kesä tarjoaa mahdollisuuden kokea, maistaa ja tuntea Suomea entistäkin paremmin. Kesältä ja lomalta voimme siis jo odottaa hyviäkin asioita: pieniä uusia kokemuksia sekä jossain määrin myös rakkaita perinteitä. Ehkä festarit voivat hetken odottaa 😊 Uskon, että tänä kesänä osaamme nauttia kaikilla aisteillamme jopa herkemmin – luonnosta, harrastuksista, ystävistä ja ennen kaikkea vapaudesta.
Ei siis tarvitse, eikä ole mitään syytä lähteä merta edemmäs kalaan, Suomi on cool. Ahvenia ja maaleja on kiva taas vaan jahdata.
Empatiaa ja aitoutta ystävät ja muistakaa: tekeminen on uskaltamista.
Jani Engberg
kirjoittaja, toinen partneri ja Chief Strategy Officer at Republic
#gonefishing #yhdessä #staysafe #supportyourlocal #perspective
REPUBLIC – Focusing on perspectives, not projects