Väittely boomereiden ja milleniaalien välillä on ollut jo pitkään käynnissä sosiaalisen median kommenttikentillä. Hiljattain areenalle on kuitenkin astunut uusi peluri – teini-ikäisten ja nuorten aikuisten Z-sukupolvi, joka nauraa estotta TikTokissa milleniaalien pillifarkuille, sivujakauksille ja itkunauruemojeille.
Viimeistään tämä sai minut tajuamaan, että oma sukupolveni ei enää luo tai määrittele nuorisokulttuuria. Merkkejä siitä on toki ollut jo pitkään ilmassa. Snapchatin käyttöliittymä on minulle yhä arvoitus, sanasta ”meemi” tulee mieleeni Bad Luck Brian ja tarvitsen Netflix-dokumentteja selittämään minulle Fyre Festivalin ja K-Popin kaltaisia ilmiöitä. Pahoin pelkään, että rakastamani Flow Festivalkaan ei ole ollut cool sitten vuoden 2008.
Havahduttuani tosiasiaan, että oma sukupolveni on auttamatta pudonnut kelkasta, päätin pureutua Z-sukupolven arvoihin, asenteisiin ja ilmiöihin. Tässä muutama tärppi siitä, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, jos haluat päivittää markkinointisi 2020-luvulle ja löytää tiesi Z-sukupolven edustajien sydämiin:
1. Monimuotoisuus ja inklusiivisuus
Z-sukupolven edustaja odottaa inklusiivisuutta ja monimuotoisuutta myös mainonnalta. Esimerkiksi brändikuvaston odotetaan olevan moninaista – ilman alleviivauksia tai julistuksia.
Esimerkiksi Z-sukupolvelle suunnatuissa nuorisosarjoissa ei (onneksi) kuvata homoutta vain kaapista ulos tulemisen vaikeuden kautta, ja päähenkilöt voivat olla muutakin kuin hoikkia, useimmiten valkoisia, cis-sukupuolisia heteroita.
Sama suuntaus näkyy myös mainonnassa. Jopa brändit, jotka ovat läpi vuosien perustaneet mainontansa vahvasti perinteisiin sukupuolirooleihin, kuten Axe ja Victoria’s Secret, ovat kääntäneet kelkkansa ja moninaistaneet sekä mainontansa teemoja että niissä esiintyviä malleja.
Jos siis brändisi kuvamaailma käsittelee aiheita kuten rakkaus, perhe, terveys tai yhä 90- ja 2000-lukujen tyyliin, olet jo pahasti jälkijunassa.
2. Vastuullisuus
Kenties tunnetuin Z-sukupolven edustaja on Greta Thunberg – maailmanmaineeseen noussut, vuonna 2003 syntynyt ruotsalainen ilmastoaktivisti. Ilmastonmuutos ja globaali pandemia ovatkin uhkia, jotka muovaavat voimakkaasti Z-sukupolven arvoja ja kokemuksia.
Z-sukupolvea puhuttelemaan pyrkivälle yritykselle vastuullisuus on arvo, josta puhumista ei voi ohittaa. Z-sukupolven edustajat eivät tyydy pelkkään päälle liimattuun viherpesuun, vaan odottavat yrityksiltä selkeitä ja konkreettisia tekoja ilmastokatastrofin estämiseksi.
Vain aika näyttää, miten globaali pandemia tulee muokkaamaan tulevaisuuttamme. Enemmän Zoomia ja vähemmän matkustelua -asenne näyttää ainakin jo olevan tätä päivää.
3. Diginatiivius
Z-sukupolvi on elänyt koko elämänsä älypuhelin kädessä. Heille sosiaalinen media ei ole se vähän pelottava ja säännöiltään alati muuttuva paikka, vaan kanava uran luomiseen, oppimiseen ja itseilmaisuun.
Jotain sosiaalisen median merkityksestä Z-sukupolven jäsenelle varmasti kertoo se, että esimerkiksi kaikki Joovai-podcastin noin 20-vuotiaat miehet kertoivat Instagram-viestin olevan heille paljon luontevampi tapa lähestyä tuntemattomia naisia kuin baaritiski.
Mutta mitä markkinoinnin ammattilainen hyötyy tästä tiedosta? Ainakin, että Z-sukupolven suosimiin somealustoihin kannattaa suhtautua vakavasti. Se mikä tänään on teinien suosiossa, voi huomenna olla pääasiallinen kanava tavoittaa massa. Ja jos haluat ymmärtää, millaista on Z-sukupolven arki, sinun on tunnettava heidän kanavansa.
Haluatko ymmärtää lisää z-sukupolvesta? Kokeile vaikka näitä:
- 15-vuotiaana tubettamisen aloittanut ja kaksi asuntoa omistava sometähti Pernilla Böckermann Puoli Seitsemän -ohjelmassa
- 17-vuotias yrittäjä Harry Beard kertoo somen voimaannuttavasta vaikutuksesta TedX-puheessaan
- Kolmen turkulaisen arkea Joovai-podcastissä
Salla Koivu
Milleniaali, Flow Festival -fani ja Republicin Senior Designer
–––––
REPUBLIC – Focusing on perspectives, not projects